Όλες οι κατηγορίες

Αρχική σελίδα>Εξυπηρέτηση πελατών>Νέα

Κατανόηση της ακουστικής ανίχνευσης διαρροών

Χρόνος: 2021-05-08 Προβολές: 65

Ποιοι είναι οι ήχοι των διαρροών νερού;
Διαρροές νερού σε υπόγειους σωλήνες υπό πίεση μπορεί να κάνουν πολλούς διαφορετικούς ήχους:
● "Hiss" ή "Whoosh" από τους κραδασμούς σωλήνων και τη μείωση πίεσης στομίου
● Ήχοι "Splashing" ή "Babbling Brook" από νερό που ρέει γύρω από το σωλήνα
● Γρήγοροι ήχοι "χτύπημα / χτύπημα" από ψεκασμό νερού που χτυπά τον τοίχο της κοιλότητας του εδάφους
● Μικροί ήχοι «τσούγκριζαν» πέτρες και βότσαλα που αναπηδούν από το σωλήνα
Ο ήχος "Hiss" ή "Whoosh", ο οποίος συχνά ακούγεται σαν σταθερός στατικός θόρυβος, είναι ο μόνος που υπάρχει πάντα για διαρροές σε σωλήνες με πίεση νερού 30 psi ή υψηλότερη. Οι άλλοι ήχοι μπορεί να είναι ή να μην υπάρχουν, και συνήθως δεν είναι τόσο δυνατοί. Έτσι, αποφασίζουμε "Υπάρχει διαρροή;" ακούγοντας το "Hiss" ή το "Whoosh".


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτούς τους ήχους;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και το εύρος συχνοτήτων των ήχων που προκαλούνται από διαρροές νερού που μεταδίδονται στους σωλήνες και μεταδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους:
● Πίεση νερού στο σωλήνα
● Υλικό σωλήνα και διάμετρος σωλήνα
● Τύπος εδάφους και συμπύκνωση εδάφους
● Βάθος εδάφους πάνω από το σωλήνα
● Κάλυμμα επιφάνειας: γρασίδι, χαλαρό χώμα, άσφαλτος, πλάκα από σκυρόδεμα κ.λπ.
Η ένταση ή η ένταση του ήχου διαρροής είναι ευθέως ανάλογη με την πίεση του νερού μέσα στο σωλήνα (έως όριο):
 P [OKB1G} [XYPQZZCPHL4LJA

Ένταση ήχου (ένταση) έναντι πίεσης νερού
Οι μεταλλικοί σωλήνες, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, οι υπηρεσίες χαλκού και οι χαλύβδινοι σωλήνες, μεταδίδουν ήχους διαρροής νερού που είναι πιο δυνατοί και υψηλότερης συχνότητας από ό, τι οι σωλήνες PVC ή οι σωλήνες αμιάντου. Έτσι, η γνώση του υλικού του σωλήνα είναι σημαντική.
Οι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου, είτε είναι PVC, σκυρόδεμα, χάλυβας ή σίδερο, εκπέμπουν πολύ λιγότερο ήχο από διαρροές νερού από τους σωλήνες μικρής διαμέτρου. Και, οι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου εκπέμπουν ήχους χαμηλότερης συχνότητας από τους σωλήνες μικρής διαμέτρου.
Αμμώδες χώμα και πολύ χαλαρά εδάφη, ειδικά σε μια φρέσκια θαμμένη γραμμή σωλήνων, δεν μεταδίδουν πολύ καλά τους ήχους διαρροών νερού, ούτε τα κορεσμένα με νερό εδάφη όπως τα έλη και οι βάλτοι. Το σκληρό, συμπαγές χώμα μεταδίδει καλύτερα τους ήχους διαρροών νερού. Το έδαφος απορροφά τους ήχους των διαρροών νερού πολύ γρήγορα. Διαρροές σε γραμμές νερού με βάθος μόλις 3 ή 4 πόδια είναι πολύ πιο εύκολο να ακουστούν στην επιφάνεια του εδάφους από διαρροές σε βαθύτερες γραμμές. Στα 7 ή 8 πόδια βάθος, μόνο πολύ μεγάλες διαρροές με καλή πίεση νερού θα παράγουν αρκετό θόρυβο για να ακουστούν στην επιφάνεια.
Τέλος, το κάλυμμα του εδάφους, είτε πρόκειται για ασφαλτοστρωμένο δρόμο, χαλαρό χώμα, πλάκα από μπετόν, είτε γκαζόν με γρασίδι, κάνει επίσης σημαντική διαφορά. Οι σκληρές επιφάνειες του δρόμου και οι πλάκες από μπετόν αντηχούν με τους ήχους της διαρροής νερού και η διαρροή μπορεί να ακουστεί για 5 έως 10 πόδια ή περισσότερο και στις δύο πλευρές του σωλήνα νερού. Οι χλοοτάπητες με γρασίδι και οι χαλαρές επιφάνειες βρωμιάς δεν προσφέρουν τέτοια αντηχεία επιφάνεια σαν πλάκα και οι διακυμάνσεις της επιφάνειας τους καθιστούν δυσκολότερη την σταθερή επαφή.
επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

Πώς ταξιδεύουν οι ήχοι διαρροής σε σωλήνες;
Μεταλλικοί σωλήνες, ιδίως σιδερένιο δίκτυο μεταξύ 6 ίντσες και 12 ίντσες, υπηρεσίες χαλκού και χαλύβδινοι σωλήνες μεταδίδουν τους ήχους διαρροών νερού για εκατοντάδες πόδια σε κάθε κατεύθυνση. Ο αγωγός τσιμέντου από αμίαντο και ο σωλήνας PVC δεν μεταδίδουν τους ήχους σχεδόν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οι αποστάσεις που μεταδίδονται για τους ήχους "Hiss" ή "Whoosh" των διαρροών νερού είναι συνάρτηση της διαμέτρου του σωλήνα καθώς και του υλικού του σωλήνα:

Υλικό σωλήνων και διάμετρος Ήχοι Απόσταση ταξιδιού για διαρροή 2 GPM στα 60 PSI
 Σωλήνας χυτοσιδήρου 6 ιντσών 600 έως 1000 πόδια
 Σωλήνας χυτοσιδήρου 12 ιντσών 400 έως 800 πόδια
 Σωλήνας χυτοσιδήρου 24 ιντσών 200 έως 400 πόδια
 Σωλήνας AC 6 ιντσών 400 έως 800 πόδια
 12 ιντσών AC Pipe 300 έως 500 πόδια
 24 ιντσών AC Pipe 100 έως 300 πόδια
 Σωλήνας PVC 6 ιντσών 200 έως 300 πόδια
 Σωλήνας PVC 12 ιντσών 100 έως 200 πόδια
 Σωλήνας PVC 24 ιντσών 50 έως 100 πόδια
Επομένως, η γνώση του υλικού και της διαμέτρου του σωλήνα είναι σημαντική για να γνωρίζουμε πόσο μακριά μπορεί να μεταδοθεί ο ήχος διαρροής κατά μήκος των τοιχωμάτων του σωλήνα

Πώς ταξιδεύουν οι ήχοι διαρροής στο έδαφος;
Το έδαφος απορροφά πολύ γρήγορα τους ήχους διαρροής νερού:
Το έδαφος απορροφά τις υψηλές συχνότητες σε μεγαλύτερο βαθμό από τις χαμηλές συχνότητες. Για διαρροή σε βάθος 6 ποδιών, ο ήχος "Hiss" ή "Whoosh" είναι αδύναμος και "σιωπηλός", δηλαδή ακούγονται μόνο οι χαμηλότερες συχνότητες. Για διαρροή σε βάθος 3 ποδιών, ο ήχος είναι πιο δυνατός και ελαφρώς υψηλότερος στη συχνότητα.
TLL6O~XS7PV_2C31XOYXOW2

Χωρομέτρηση

«Surveying» είναι ο όρος που εφαρμόζεται στην ακρόαση για διαρροές νερού όταν δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις, όπως νερό που ρέει στο δρόμο. Κάθε κρουνό, βαλβίδα και γραμμή εξυπηρέτησης είναι μια πιθανή τοποθεσία για να ακούσετε τους ήχους διαρροών νερού:
8G {BZBY} MHV $ LGNEJ [{BONJ

Δεδομένου ότι οι ήχοι ταξιδεύουν στους τοίχους των σωλήνων καλύτερα από το έδαφος, ακούτε πάντα πρώτα τους κρουνούς, τις βαλβίδες και τους μετρητές. Καθώς πλησιάζετε στη διαρροή, ο ήχος γίνεται πιο δυνατός. Τέλος, αποφασίστε ποιες από αυτές τις δύο θέσεις είναι οι πιο δυνατές. Τώρα είστε έτοιμοι για το "Water Leak Pinpointing".